Hva er forskjellen mellom west coast swing og vanlig swing?

Når de fleste hører ordet swing, så tenker de på 50-tallet og rock ’n’ roll eller kanskje dansegallaer og svensktopp. De fleste har en formening om hva swingmusikk er, og at det svinger. Tradisjonell swing har vært populært i Norge i generasjoner og vi har mange ulike såkalte dialekter og stilarter rundt omkring i landet. 

West Coast Swing derimot har ikke rukket å bli like kjent. Det er antagelig det som er grunnen til at mange spør meg om hva som er forskjellen.

Hvis du spør så får du vite at west coast swing er mer moderne og kult fordi du kan danse til popmusikk, og ellers det meste som spilles på radioen. Dansen er både funky, sexy, leken og romantisk, og ser absolutt ikke ut som vanlig swing.

Her kan du ha din egen stil, improvisere og leke. Er du så heldig å være jente, så kan du endelig ta over styringen litt. 

Er dette hele sannheten? Vet ikke, for i swing er det masse rom for tolkninger. Vi har ingen rød bok hvor trinnene er skrevet ned i detalj, og vi vil heller ikke ha det. Swing skal være en fri og leken dans, uansett type swing. 

La oss se litt nærmere på forskjellene:

 

Ny og gammel swing?

West coast swing er en mer moderne dans enn swing, ettersom den har fått lov til å fornye seg. Det er stor forskjell på hvilken musikk man danser til og hvilke klær man har på seg i dag enn bare for noe år siden.

Andre populære dansestiler har også fått lov til å forme dansen opp gjennom årene, til og med lyrisk dans og brasiliansk zouk har satt sitt preg på west coast swing i senere tid. 

Tradisjonell swing bør kanskje være mer autentisk og retro, og det er vel helt greit?

 

Lek og kunstnerisk frihet

Det er rom for mye improvisasjon, lek og personlig stil i de fleste danseformer, og kanskje spesielt i swing.

West Coast Swing har tatt dette til neste nivå. Av alle pardansformer, er dette kanskje den dansen som lar deg improvisere mest, og i tillegg kan du ha din personlige stil og dine egne «moves». Vi kan både invitere partneren inn, gi ekstra plass og tid, eller invitere oss selv.

 

Hvordan ser de ulike dansene ut?

Begge stilene er såkalte stasjonære danser, det vil si at de ikke beveger seg rundt dansegulvet. Med andre ord, man byr opp, finner en hyggelig plass som er ledig på dansegulvet – og danser der. 

Danse på en rød løper

Illustrusjonen viser hvordan de ulike dansene beveger seg sett overnfra.

En av de virkelig store forskjellene er hvordan de ulike dansestilene beveger seg på gulvet. Hvis du overvåker det hele fra et fugleperspektiv så vil du se at west coast swing beveger seg frem og tilbake på et smalt avlangt spor (også kalt «slot» på engelsk), og alle danser i samme retning. Vanligvis i lengderetningen av rommet for å få plass til flest mulig par.

Tenk deg at føreren står i senter og fører partneren mellom A og B, opp og ned på en smal rød løper.

Tradisjonell swing derimot har roterende bevegelser, og det spiller ingen rolle om dere danser på kryss, tvers eller diagonalt. Parene holder seg stort sett innenfor en viss radius.
(se illustrasjon)

Det sies at de begynte å danse frem og tilbake i samme retning for alltid å ha danserne i profil foran TV-kameraene

Grunntrinnene

En annen stor forskjell er at i vanlig swing speiler du grunntrinnene med partneren, når jenta går bak på høyre, så går gutten bak på venstre. Derimot i west coast swing har fører og følger helt ulike grunntrinn, og disse inngår i flere forskjellige grunnfigurer på både 6 og 8 tellinger i musikken. 

I west coast swing går jenta alltid to skritt rett frem mot partneren på de to første taktene, mens i de fleste andre swingformer blir hun ført til å ta et lite steg bak. Dette kalles et «rock step» og brukes også i dansene lindy hop og jive.

Rock step, anchor step og elastisitet

Et «rock step» brukes for å skifte retning i dansen, og til å forberede en ny tur. I west coast swing er dette annerledes.

Her avsluttes alle turene med et såkalt «anchor step», det vil si at paret ankrer opp hver for seg for å skape elastisitet og forberedelse til neste figur. Elastisiteten i west coast swing er en av grunnene til at mange forelsker seg i dansen.

«Anchor step» er unikt for west coast swing, selv om vi ser den samme teknikken i mange andre danseformer.

Smooth og elegant

Det er vanskelig å ikke gynge og sprette mens man danser til fengende swingrytmer. Dette er helt greit, men ikke når du danser west coast swing! 

En av karakterene til west coast swing er at den danses oppreist, «smooth» og elegant, så ingen Elvis-knær her, takk! 

Artikkelen fortsetter lenger ned.

VIDEO: Brian Barakauskas har laget en kort og informativ video som forklarer de viktigste forskjellene mellom west coast swing og east coast swing.

 

Tempo og musikk

West coast swing går vanligvis en god del saktere enn swing, og du kan kort sagt danse til nesten alt du hører på radioen. Selvsagt passer noen låter bedre enn andre, men her har du antagelig mer å velge mellom enn i noen annen danseform. 

Swing danses tradisjonelt til en god del raskere musikk, gjerne jazz, storband og rock ’n’ roll. Danseband er også populært blant mange som danser folkeswing. 

 

Vel og bra, men hva bør jeg velge?

West coast swing fortsetter å vokse i popularitet, og danserne får flere og flere tilbud å velge mellom. Vanlig tradisjonell swing har muligens gått andre veien, i hvert fall om man går mange år tilbake. 

Men når det er sagt, ikke la det være avgjørende. Swing er fortsatt den mest anvendelige dansen i de fleste sosiale sammenheng. Selv om den du danser med ikke kan swing, så kan du klare å både føre og følge veldig enkle turer noenlunde uten å ha lært det. Du må riktignok kanskje bruke noen flere takter enn du hadde tenkt.

For å danse west coast swing bør du ha lært noen grunnfigurer og noen prinsipper for å henge med.

Så, kanskje – ja, takk, begge deler?


Oppsummering:

Tradisjonell swing (east coast swing/jitterbug):

 • Enklere å lære.
 • Parene roterer rundt hverandre.
 • Følger begynner hver ny tur med et såkalt «rock step» (ikke i alle typene av swing).
 • Raskere musikk (eksempel 120 - 190 taktslag i minuttet)
 • Swingmusikk som storband, jazz og rock 'n' roll.
 • Autentisk og retro stil.
 • Jentene bruker oftere skjørt.
 • Har såkalt «bounce». Dvs. at du har en gyngende opp og ned-beveglse når du danser.

West coast swing:

 • Mer teknisk krevende
 • Danses frem og tilbake med elastisk stil.
 • Følger begynner hver ny tur med å gå to skritt rett frem mot partneren.
 • «Anchor step» i stedet for «rock step».
 • Saktere musikk (eksempel 70 - 130 taktslag i minuttet).
 • Nesten alle musikksjangre kan brukes. Pop, disco, hip hop, RnB, blues, jazz, country og flere.
 • Funky og moderne stil. Jentene bruker som oftest bukse i stedet for skjørt (i nyere tid).
 • Har en såkalt «smooth» stil. Parene gynger ikke opp og ned.
 • Mer rom for lek og improvisasjon, også for følger.
 • Preges og utvikles kontinuerlig med input fra både musikk- og andre dansestiler.

NOTAT: Disse påstandene varierer ut fra hvilken type tradisjonell swing du er kjent med. Her i landet har vi mange stilarter, dialekter og begreper, så ha et åpent sinn.


arild_and_karina_west_coast_swing_at_opera

Lære å danse swing?

Sammen med partneren min Karina har vi kurs i både tradisjonell swing og west coast swing hos Kyrre Texnæs Studio på Vulkan i Oslo. Med nesten 20 års erfaring er du garantert i trygge hender.

Passer ikke tidene, eller bor du for langt unna? Vi er tilgjengelige for privattimer, og til å holde kurs andre steder. Ta kontakt med oss for å avtale nærmere.